Energieverbruik berekenen

Alles over het energieverbruik berekenen

Uiteindelijk heb je zelf de grootste invloed op hoeveel je per maand betaalt aan energiekosten. Het werkelijke energieverbruik wordt vermenigvuldigd met de tarieven voor stroom en gas, hiervoor krijg je een jaarafrekening. Bij het betrekken van een nieuwe woning kun je ook de vorige bewoners vragen naar hun energieverbruik van de afgelopen jaren. Dit kun je ook opvragen bij de netbeheerder of energieleverancier. Vergelijk en begin met besparen! Hieronder vind je de antwoorden op de veelgestelde vragen met betrekking tot het energieverbruik berekenen.

Energieverbruik berekenen
Als je verhuist naar een andere woning is het vaak lastig om het energieverbruik in te schatten of te achterhalen. Bij een nieuwbouwwoning is dit niet mogelijk. Op basis van gemiddelden uit de onderstaande categorieën kun je achterhalen wie bij jouw gezinssamenstelling de goedkoopste energieleverancier is.

Eenpersoonshuishouden
Stroom: 1840 kWh
Gas: 1100 m³

Tweepersoonshuishouden
Stroom: 2930 kWh
Gas: 1300 m³

Klein gezin (2 ouders en 1 kind)
Stroom: 3590 kWh
Gas: 1550 m³

Gemiddeld gezin (2 ouders en 2 kinderen)
Stroom: 4040 kWh
Gas: 1600 m³

Groot gezin (2 ouders en 3 kinderen)
Stroom: 4520 kWh
Gas: 1800 m³

Elektriciteitsverbruik
Door goed op te leggen kun je al flink besparen op je stroomverbruik. Kies voor zuinige apparaten. Dit scheelt op jaarbasis heel veel geld en uiteindelijk verdien je de aankoopprijs weer terug. Het elektriciteitsverbruik is niet alleen afhankelijk van het aantal en soort apparaten in huis. Ook het aantal personen, de leeftijd van de apparaten (oude apparaten verbruiken meer stroom en zijn vaak niet erg energiezuinig) en het gedrag van de gebruikers spelen een grote rol.

Gasverbruik
Gas is gemiddeld drie keer duurder dan elektriciteit. Je kunt hier op besparen door de verwarming minder hoog te zetten, minder warm te douchen (warm water gebruiken) en niet onnodig veel gas gebruiken tijdens het koken. Het verwarmen van het huis heeft de grootste invloed op het gasverbruik. Als je woning goed geïsoleerd is blijft de warmte beter binnen en hoef je minder te stoken. In de winter en herfst zal het verbruik meestal hoger uitvallen, maar dit is een niet te voorkomen.

Calorische waarde
Calorische waarde (ook wel verbrandingswaarde genoemd) is de correctiefactor op het gasverbruik. Dit heeft te maken met de kwaliteit van het gewonnen gas. Deze is dus afhankelijk van het gebied waar het gas wordt gewonnen.

Kilowattuur (kWh)
Elektriciteit wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh) op de jaarafrekening. Dit is meestal een getal van 4 cijfers.

Kubieke meter (m3)
Gas wordt uitgedrukt in kubieke meters (m3) op de jaarafrekening. Dit is meestal een getal van 3 of 4 cijfers.

Direct gas en stroom vergelijken >